Tirana

Ne vitin 1418 permendet per here te pare Tirana, ne formen qe eshte sot, ne nje dokument venecian. Ne fillimin i shekullit XX Tirana kishte 140.000 rrenje ullinj dhe pazar te perbere prej 700 dyqanesh. Ne vitin 1907 ndertohet Pazari i Ri nen kujdesin e Esat Pashe Toptanit. Ne vitin 1912 siperfaqja e qytetit te Tiranes ishte 3 km2. Me 26 nentor 1912 Tirana shpallet e pavarur duke u bashkuar me qeverine e Ismail Qemalit.
 Gjurmet e jetes qytetare me keshtjella e kisha i takojne shekujve te pare te eres sone, per tu zhvilluar ne menyre te dendur ne vitet qe pasuan. Pozicioni i favorshem gjeografik i saj si nyje lidhese, ku konvergjonin te gjitha rruget tokesore nga veriu ne jug dhe nga perendim ne lindje per te dale ne Durres, ne nje nga portet kryesore te detit Adriatik, kushtezuan zmadhimin e ketij qyteti, i cili ne vitin 1920 u shpall kryeqytet i Shqiperise.Qytetet në Shqipëri

Tirana

Ne vitin 1418 permendet per here te pare Tirana, ne...

Lexo më shumë

Durresi

Me emrin e vjeter Dyrrah, Durresi njihet ne vitin 627...

Lexo më shumë

Vlora

Vlora ndodhet ne jug-perendim te Shqiperise, rreth 135 km distance...

Lexo më shumë

Saranda

Saranda eshte pika me jugore e Shqiperise. Ajo eshte e...

Lexo më shumë

Shkodra

Rruga per ne Shkoder kalon permes maleve te krahines se...

Lexo më shumë

Gjirokastra

Qytet me pozite qendrore ne luginen e Drinos. Lindja e...

Lexo më shumë

Berati

Vendbanim i hershem ilir i shek.VI - V p.e.s. i...

Lexo më shumë

Korca

Korca qyteti me i madh i Shqiperise se jugut ndodhet...

Lexo më shumë

Pogradeci

Pogradeci ndodhet 139 km larg Tiranes. Per te vajtur ne...

Lexo më shumë

Kruja

Emri i qytetit te Krujes eshte i lidhur pazgjidhshmerisht me...

Lexo më shumë

Elbasani

Elbasani ben pjese ne Shqiperine qendrore, dhe shtrihet ne fushen...

Lexo më shumë