Durresi

Me emrin e vjeter Dyrrah, Durresi njihet ne vitin 627 p.e.s. kur atje u vendosen nje numer kolonesh te ardhur nga Kyrkyra. Lulezoi nepermjet tragetise se argjendit te mineraleve te Dardanise, qe perpunoheshin dhe eksportoheshin nga porti i tij dhe nga qyteti tjeter bashkohes, Apolonia. Ne shek. e V Dyrrahu u kthye ne njesi e pavarur ekonomike, duke u lidhur gjithenje e me teper me mjedisin ilir. Ne vitin 312 p.e.s.,Dyrrahu iu dorezua mbretit ilir Glauk, i cili shtriu administrimin e shtetit te tij mbi te. Nje shekull me vone Dyrrahu perfaqeson nje qytet skele me akropol qe verteton prejardhjen e hershme paraurbane te tij. Ne periudhen romake Dyrrahu ishte nder qytetet detare me nje fortifikim te fuqishem. Me pozite strategjike dhe skele te klasit te pare ai ishte kreu i rruges Egnatia qe lidhte Romen me Kostandinopojen. Ne shek. VI p.e.s. fortifikimi i Dyrrahut rindertohet duke patur nje mur rrethues pre 4400 m. Muri shoqerohej me kulla ne trajte bastionesh per vendosje armatimesh te renda. Qyteti kishte 4 porta per hyrje, por njera prej tyre, sic ben te ditur Ana Komnena dhe Qirjaku i Ankones, ishte vecanerisht monumentale. Ne rrethinat e Dyrrahut sot ndodhen plazhet moderne dhe te rehatshme per turistet e shumte, vendas e te huaj.

Qytetet në Shqipëri

Tirana

Ne vitin 1418 permendet per here te pare Tirana, ne...

Lexo më shumë

Durresi

Me emrin e vjeter Dyrrah, Durresi njihet ne vitin 627...

Lexo më shumë

Vlora

Vlora ndodhet ne jug-perendim te Shqiperise, rreth 135 km distance...

Lexo më shumë

Saranda

Saranda eshte pika me jugore e Shqiperise. Ajo eshte e...

Lexo më shumë

Shkodra

Rruga per ne Shkoder kalon permes maleve te krahines se...

Lexo më shumë

Gjirokastra

Qytet me pozite qendrore ne luginen e Drinos. Lindja e...

Lexo më shumë

Berati

Vendbanim i hershem ilir i shek.VI - V p.e.s. i...

Lexo më shumë

Korca

Korca qyteti me i madh i Shqiperise se jugut ndodhet...

Lexo më shumë

Pogradeci

Pogradeci ndodhet 139 km larg Tiranes. Per te vajtur ne...

Lexo më shumë

Kruja

Emri i qytetit te Krujes eshte i lidhur pazgjidhshmerisht me...

Lexo më shumë

Elbasani

Elbasani ben pjese ne Shqiperine qendrore, dhe shtrihet ne fushen...

Lexo më shumë