Gjirokastra

Qytet me pozite qendrore ne luginen e Drinos. Lindja e qytetit lidhet me kalane, e cila eshte ndertuar ne shekullin e 13 dhe eshte nje nga me te medhate ne Ballkan. Rezidence e familjes shqiptare Zenebisti, ne shekullin e XIV, ajo u pushtua nga Osmanet ne vitin 1419. Ne vitin 1431 Gjirokastra ishte kryeqender e Sanxhakut Jugor te Shqiperise dhe filloi te zhvillohej si qytet jashte kalase ne disa lagje te banuara e te ngritura ne kodrat perreth. Gjirokastra shquhet per origjinalitetin e banesave ne gjuhe arkitektonike monumentale dhe si e tille eshte shpallur qytet-muze dhe eshte e vene ne mbrojtje nderkombetare nga UNESCO si pasuri boterore.

Qytetet në Shqipëri

Tirana

Ne vitin 1418 permendet per here te pare Tirana, ne...

Lexo më shumë

Durresi

Me emrin e vjeter Dyrrah, Durresi njihet ne vitin 627...

Lexo më shumë

Vlora

Vlora ndodhet ne jug-perendim te Shqiperise, rreth 135 km distance...

Lexo më shumë

Saranda

Saranda eshte pika me jugore e Shqiperise. Ajo eshte e...

Lexo më shumë

Shkodra

Rruga per ne Shkoder kalon permes maleve te krahines se...

Lexo më shumë

Gjirokastra

Qytet me pozite qendrore ne luginen e Drinos. Lindja e...

Lexo më shumë

Berati

Vendbanim i hershem ilir i shek.VI - V p.e.s. i...

Lexo më shumë

Korca

Korca qyteti me i madh i Shqiperise se jugut ndodhet...

Lexo më shumë

Pogradeci

Pogradeci ndodhet 139 km larg Tiranes. Per te vajtur ne...

Lexo më shumë

Kruja

Emri i qytetit te Krujes eshte i lidhur pazgjidhshmerisht me...

Lexo më shumë

Elbasani

Elbasani ben pjese ne Shqiperine qendrore, dhe shtrihet ne fushen...

Lexo më shumë