Berati

Vendbanim i hershem ilir i shek.VI - V p.e.s. i njohur me emrin Antipatrea, me pas Pulkeriapolis dhe ne dokumenete osmane, si Beligradi Shqiptar. Nga vendasit ai njehet me emrin Berat. Deri ne shek XV, qyteti ishte vendosur brenda keshtjelles, ndersa ne fund te atij shekulli fillon te perhapet jashte saj, ne 7 lagje, te cilat kane qender faltore, xhami ose kishe, sipas besimt fetar qe praktikonin banoret perkates. Ruhen ne gjendje te mire kishat bizantine te Shen Merise, Vllahernes dhe Shen Triadhes ne stilin bizantin ne forme kryqi te brenda-shkruar me kupole. Edhe ne qytet ruhen disa xhami te shek. XV-VIII. Faltoret e dy besimeve jane te pikturuara dhe te pasura me ornamente te gdhendur prej druri e guri. Berati eshte shpallur qytet muze dhe eshte ne listen e qyteteve qe po vihen ne mbrojtje nderkombetare, si pasuri boterore nga UNESCO.

Qytetet në Shqipëri

Tirana

Ne vitin 1418 permendet per here te pare Tirana, ne...

Lexo më shumë

Durresi

Me emrin e vjeter Dyrrah, Durresi njihet ne vitin 627...

Lexo më shumë

Vlora

Vlora ndodhet ne jug-perendim te Shqiperise, rreth 135 km distance...

Lexo më shumë

Saranda

Saranda eshte pika me jugore e Shqiperise. Ajo eshte e...

Lexo më shumë

Shkodra

Rruga per ne Shkoder kalon permes maleve te krahines se...

Lexo më shumë

Gjirokastra

Qytet me pozite qendrore ne luginen e Drinos. Lindja e...

Lexo më shumë

Berati

Vendbanim i hershem ilir i shek.VI - V p.e.s. i...

Lexo më shumë

Korca

Korca qyteti me i madh i Shqiperise se jugut ndodhet...

Lexo më shumë

Pogradeci

Pogradeci ndodhet 139 km larg Tiranes. Per te vajtur ne...

Lexo më shumë

Kruja

Emri i qytetit te Krujes eshte i lidhur pazgjidhshmerisht me...

Lexo më shumë

Elbasani

Elbasani ben pjese ne Shqiperine qendrore, dhe shtrihet ne fushen...

Lexo më shumë