Elbasani

Elbasani ben pjese ne Shqiperine qendrore, dhe shtrihet ne fushen me te njejtin emer, ne bregun e djathte te lumit Shkumbin, dhe edhte nje nga qytetet me te medha ne Shqiperi. Kjo zone ka qene e banuar qe ne lashtesi, per shkak te pozicionit te klimes se favorshme. Sipas studimeve arkeologjike, zona Elbasanit ka qene e banuar qe ne shek. I pas krishtit. Per here te pare ajo eshte permendur me emrin Skampis nga Ptomeleu, ne shek II. Elbasani eshte nje nga qytetet me te medha te Shqiperise. Ne mes te shek XVII kishte 2000 shtepi dhe 900 dyqane. Dita e Veres eshte nje feste popullore, qe fillon naten e 13 Marsit, kur gjiteh familja mblidhet rreth sofres se mbushr me gjelle karakteristike. Ne mengjesin e 14 Marsit, merret uje ne cezmen me te afert dhe nje plis bari dhe punohet toka perreth pemeve te portokallit. Ky ritual thuhet se sjell mbaresi e begati.

Qytetet në Shqipëri

Tirana

Ne vitin 1418 permendet per here te pare Tirana, ne...

Lexo më shumë

Durresi

Me emrin e vjeter Dyrrah, Durresi njihet ne vitin 627...

Lexo më shumë

Vlora

Vlora ndodhet ne jug-perendim te Shqiperise, rreth 135 km distance...

Lexo më shumë

Saranda

Saranda eshte pika me jugore e Shqiperise. Ajo eshte e...

Lexo më shumë

Shkodra

Rruga per ne Shkoder kalon permes maleve te krahines se...

Lexo më shumë

Gjirokastra

Qytet me pozite qendrore ne luginen e Drinos. Lindja e...

Lexo më shumë

Berati

Vendbanim i hershem ilir i shek.VI - V p.e.s. i...

Lexo më shumë

Korca

Korca qyteti me i madh i Shqiperise se jugut ndodhet...

Lexo më shumë

Pogradeci

Pogradeci ndodhet 139 km larg Tiranes. Per te vajtur ne...

Lexo më shumë

Kruja

Emri i qytetit te Krujes eshte i lidhur pazgjidhshmerisht me...

Lexo më shumë

Elbasani

Elbasani ben pjese ne Shqiperine qendrore, dhe shtrihet ne fushen...

Lexo më shumë